13 Ocak 2011 Perşembe

SEÇİLMİŞ CÜMLELER / 1








Şebnem Ferah /Artık kısa cümleler kuruyorum


Kaybolmuş ,ya da hiç adlandırlmadığından unutulmuş cümleler vardır geçmişte..Yaşadıklarımızı yavaş ,yavaş biriktirdiklerinden..Zamanın ağırlığı vardır üzerlerin de..Gün gelir üzerlerinde ki tozlar silinip hiç olmayacak bir zaman da dile gelirler ..Oysa ne yeridir ne de zamanı ..Ama çözülmüştür bir kere dil , geri dönüşü pek mümkün olmaz.. Ve içten içe kızarsınız kendinize.. Bunu neden şimdi söyledim ..

Zamansız ve yersiz ağzımızdan çıkan cümleler vardır dilimizin ucunda  beklemekten pas tutmuş..Gündelik bir konuşmanın orta yerinde ..Konuyla alakasız ,pasını alıp karşınızdakinin yüreğine saplayı veririz..Artık size ait değildir o cümle ..Karşınızdakinin malı olmuştur ..O'nunla ne yapacağı ,belki de artık sadece o'nun sorunudur..

Sorun oluşturan cümleler vardır kalabalıkların ortasına pimi çekilmiş bir bomba gibi düşen..Sahipleneni pek azdır.Kimse üzerine alınmaz ..Havada asılı kalır ..Sessizlik ağır basar .Sus , pus olup kenardan olanı biteni izler insanlar ..En son hiç olmayacak insan ,cümleyi sahiplenir .. Ve o andan sonra o insan değişir ..Hiç bir şey eskisi gibi olmaz..

Her şeyi değiştiren cümleler vardır kendinden başka kimseye zararı olmayan..Söylendiğin de kimse yoktur yanında..Kendi etini daha çok kanatmak içindir onlar aslında.Hayatı daha zorlaştırmaktan ve incinmekten öteye gitmez..Yüreği  hep bir köşesinden tutup sızlatırlar..

Yürekten gelen cümleler vardır ışık  saçarlar..Bilirsiniz işte aslında kimin söylediğinin çok önemi yoktur.Masanın orta yerinde gözlerinizin içine ,söylenir .Anlamsız bir gülümseme yaratır yüzünüzde..Zamanı orda durdurmak istersiniz.Zaman durmasa da siz hep o anda kitlenip kalırsınız..

Öylece kala kaldığınız cümleler vardır taşa kesersiniz..Gecenin bir vaktin de .Gelen telefonla işitirsiniz çoğu kez..Bitirmenin ,ölmenin anlamsızlığı gelir gözlerinizin önüne.Hep keşkeler yerleşir daha sonrasında yüzünüze.
Kurduğunuz onca hayat bir anda toz olur uçuşur havaya..

Kurulmamış cümleler vardır hiç söylenmeyeceğini bile bile belkletilen.Umut etmektir aslında onların tam karşılığı..Beklemenin en sıkıcı olduğu zamanların sebebidir.Söylemek istersiniz .Bir hareke beklersiniz ,bir karşılık görmesini dilersiniz.O zaman kadar kurulmadan kalır öylece ..Öksüz çocuklarıdır onlar yüreğimizin ..Sahibine hiç ulaşmadan ,kilitli kalır zamnın sandığında.. Oysa siz hep söylemek için uygun zamanı beklersiniz..Susarak sabretmeyi öğrenirsiniz onlar sayesinde..


Susulmuş cümleler vardır..Bunca konuşulanlar arasında hiç fark edilmeyen.Kimseye söylemeye cesaret edemediklerinizdir onlar.Sırlarımızdır belki de .İkinci kişinin yüreğine ağırlık yapmasından korkulur.Hiç yaşamamış olmayı dilersiniz.Ya da yaşadıklarınızı ,anlatacak cümlelerin henüz daha bulunamadığından hep susarsınız..Bunlar insana en sadık olanlarıdır.Hiç söylenmediklerinden midir ? bilinmez ..

Sevginizi söyleyen cümleler vardır şimdiye kadar söyledikleriniz arasında en uzun olanıdır..Tıpkı sen gibidir.Bir aynaya bakar gibi bakarsınız onlara. Hiç söylenmemiş dahi olsa ,anlarsınız..En çok onun hakkında konuşmak istersiniz.. Kimsenin görmediği bir dildir bu ..Sadece iki kişi arasındadır .Keşfi pek mümkün olmayan..Bir söyleyen ,bir de söyleten bilir bu ülkeyi ..


Söylediğimiz ,ya da söylemediğimiz,her cümler  bir insandır aslında..Kişi dilinin düğümlerini çözdüğü andan itibaren ..Kim olduğunu belli eder..Ve nasıl cümleler kuracağını kendisi belirler..Zamanı ve yeri iyi kullanmayan insan ..Kendi hayatında hep seyirci kalır..Kurduğunuz cümlelerin sizi esir etmememisini sağlamak için..Kiminle nerde nasıl konuştuğunuzdan çok ,yüreğinizden gelip gelmediğine bakmak gerkir galiba....Hiç konuşmasanız da gözlerinizin sizi ele vereceğini hatırlamalı çoğukez. Bilirsiniz her hikayede zaman,zaman karmaşa olur ..Ama hiç bir hikayenin ilk cümlesi akılda kalmaz ..Hep en son cümledir hafızamıza kazınan..O yüzden kurulmuş cümleler kendi kişiliğimizin boy aynasıdır aslında.....

12 yorum:

gunes dedi ki...

çok güzel değinmişsiniz konuya ama bir ilavem var izninizle. kurulmuş cümleler kişiliğin boy aynası olduğu kadar kişiliğin kamuflajı da olabilir.
Ve bir gün gerçek, üzerindeki kelimeleri fırlatıp atar...

Budeliçocuk dedi ki...

Ve cümleler vardır dil ile yürek arasında,kor gibi...
Dile değse yakar,dudağa değse kavurur..
Dil diyemez,söyleyemez,
Çaresiz..
İade eder yüreğe..
Yeniden tutuşsun,tutuştursun diye...
Ve cümlelerimiz..
Kabarır,dağlar gibi dalgalar olur...
Çarpar kayalıklara..
Ve düşer kendi yüreğimize...
sessiz.çaresiz...

Cümleler biziz..
Bizim yüreğimiz..
Geçmişimiz,an'ımız ve geleceğimiz...

ELİF dedi ki...

Kısa cümleler en can acıtanı ve yanlış anlaşılanıdır benim için..
Ben genelde uzun uzaya anlatırım can acısada acımasada...
Kurulmuş cümlelerden tek tek seçerim cümlelerimi,beni anlatacak bir cümle çıkarırım..
Sevgilerle...

beenmaya dedi ki...

senden çıktığı kadar gittiği yerdeki, yöndeki karşılanma ve kabullenme şekli de etkiler aslında kurulmuş, kurulan, kurulacak olan tüm cümleleri. yürekten gelenleri anlamak için belki de aynı yürektenlikle kabul etmeli...

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ne güzel ve doğru yazmışsın Ateş'cim, bize ait gerçekten ve boy aynamız kurduğumuz cümleler.
Bu yüzden blog ortamından dostluğa dönüşüyor ya zaten ilişkiler.
Sevgiyle kal canım.

nil dedi ki...

"Yürekten gelen cümleler vardır ışık saçarlar.."

işte buydu sana yanıt olarak benim sayfamda yazdığım, tam da buydu :)

sewnch dedi ki...

bazen birin boğazında bir düğüm olur kurduğun cümle,bazende senin yüreğinin üzerine konan ağır bir taş..
hani deriz ya laf ola beri gele..
ama öyle değil işte..
cümle var yerle yeksan eder adamı..
cümle var bulutlarla öpüştürür adamı..
sen yüreğinin diliyle konuşuyorsun ateş ne mutlu sana..

Avram dedi ki...

Yazıyı copy paste yaptım.Sakin kafa ile okuyacağım.Kaç günün birikmişlerini okurken , sona bırakmıştm özellikle ama yok olmayacak.Sindire sindire okumam lazım.:)

sufi dedi ki...

Deve gibi boynumuzu öyle uzun öyle uzun yapmalıyız ki sonradan pişmanlık duyacağımız sözler ağzımızdan pat pat düşmemeli.Gönül kırmadığımız sürece içten gelen sözlü ya da sözsüz söylenen hiçbir sözün yoktur vebali bence.Çok güzel yerinden yakalamışsız söz sanatını, yüreğine sağlık, öptüm seni böceğim sevgilerimle.

Profösör dedi ki...

Konuştukça ya yüceltir bizi konuştuklarımız. Ya da yerin dibine sokar konuştuğumuz cümleler.

Profösör dedi ki...

Her zaman güzel yazılear çıkıyor sayfanda. Yüreğine sağlık.

Ateş Böceği dedi ki...

Ah hepinize çok teşekkür ederim cümlelerimizin daim olması dileğimle ..