17 Aralık 2010 Cuma

SESSİZ , ADAMLAR / KADINLAR


(*) Sessiz adamlara,kadınlara aşık olan insanlar.Ötekini elle tutulmaz, sözle denilmez bir masal kişisi olarak uzaklarda görürler.Çünkü ;susmanın bir hükümranlığı vardır. Sessizlik, ağırdır. Etrafında konuşan, ses çıkaran her şeyi kendiliğinden "hafif" kılar. Sessizlik karanlık bir delik gibidir.Merakı çağırır. Merak, hayali davet eder; hayal, korkuları; korkular, diplerimize bir yerlerimize kilitlediğimiz aşağılık duygularını. Böylece sessiz olana yönelir insanlar, gönüllü bir kölelik başlar yavaş yavaş. Sessiz olanın hiçbir şey yapmasına gerek yoktur artık; sen kendi zavallılıklarının dalgalarıyla savrulursun kendi kendine.Eziliyorsan, sessiz olanın zulmüyle değil, kendi kendini "hafif" buluşlarından, "ucuz" buluşlarından ezilmektesin. Hiçbir soruna cevap vermiyor o, değil mi? Ne düşündüğünü anlayamıyorsun. Çünkü biliyor o; bir cümle kursa yıkılacak senin üzerine inşa ettiği hükümdarlığı. Böylece bitecek senin onu konuşturma çaban, orada olmayacaksın artık sen. Korktuğu belli olmuyor değil mi? Çünkü sessizlik, tek korkağın sen olduğunu sandırıyor sana. O, suskunluğun iktidarından vazgeçemeyeceği için konuşmuyor. Çünkü, sessizlik kadar iyi bir cümle kuramayacağını biliyor..Sessizliğin olduğu yerde iktidar vardır; sevgi değil. O seni sevmiyor, kendi bayağı iktidarını seviyor. Peri gömleği olmadan ne kadar ucuz olacağını bildiği için yedi kat esrarlı esvap giyiyor. Sen çırılçıplaksın oysa, yazık. Senin kafan ikiniz için de konuştuğu için karışıyor. Kurduğun hiçbir cümle onun sessiz cümlesi kadar sarsmıyor. Onu yenemezsin, uğraşma. Ama sen, kendini yenebilirsin. Sessizliği "pek mühim" sandıran şey ne ise, içindeki o şeyi yenebilirsin.


Çünkü ;diyecek bir şeyi, dinlenecek kıymette sözleri, konuşmaya değecek cümleleri olan insanlar, susmaz, susamaz . Göstermeye değecek kıymette duyguları olanlar taş gibi duramazlar. Öylece durabilen, öylece susabilenlerin- adın gibi emin olabilirsin bundan içlerinde acayip cümleleri, anlatılamayacak kadar büyük fırtınaları yoktur. Çünkü söz, ses verir nihayet bir yerde. Ses vermiyorsa, hiç bir şey hissetmiyordur ve söyleyecek sözü yoktur.Aslını söylemek gerekirse seni sevmiyordur '' ..




(*)Ece Temelkuran..










1x.com

22 yorum:

Elif Gizem dedi ki...

Bazen sessizlik gürültülüdür. Bazen susmak gerekiyordur aslında, evet susmak hep kolaya kaçmaktır. Ama bazen de anlatılamayacak kadar zordur. Ben susarak sevmiştim bir defasında, çok sevmiştim. Ne zaman konuşsak zarar görmüştük çünkü. Onu da susturdum bu yüzden.

sufi dedi ki...

Susan; sözü olmadığı ve karşısındakine değer vermediği için susmaz bence.Susmak, susabilmek bazen kendine güvensizlikten de kaynaklanabilir.Konuşmaya değecek cümleleri vardır da karşısındaki bıcır bıcır konuşmayı seçtiyse dinlemek te pek güzel olur be canım.Sevgilerimle.

nil dedi ki...

ece'yi ve yazılarını çok severim, yıllar yılı beraberimde taşıdığım yazıları vardır. bunu okumamıştım ama teşekkürler, yine bam teline basmış ece birilerinin :)

Adsız dedi ki...

bazen susmak herşeye en iyi cevaptır aslında...

novella / विश्व dedi ki...

sesin ritminde kaybolup gidersin, söz çoktur da ritmi bozmak istemezsin, susarsın. dinlersin. eğer karşındakin de anlattığının pırıltısı yoksa, sen de susar beklersin. ancak böyle bir susmak halidir benim için sevmemek göstergesi. yoksa en suskun zamanlarda yüreğin, tenin, gözlerin, ellerin nasıl da geveze olduğunu bilirim.

Profösör dedi ki...

Evet suskunluk belki de en büyük bir haykırıştır aslında. Suskunluk belki de kulağın değil de kalbi harekete geçirecek bir eylemdir. Suskunluk iki aşıkın birbirinin uydusu olabilmektir. Tefekkürdür. Bu kadar konuşmak bile fazladan olabilir. Bence kalb kalbi bulur.

Godsyndrome dedi ki...

Ama kadınlar hep sessiz erkek seviyor.Farzı misal ben bi kıza senin sevgilin öküz bırak onu bana gel diyorum yok yok o herşeyi içinde yaşıyor diye cevap veriyor.Ama ben sessiz olduğumda sıkıcı oluyorum.Moralimi bozdu bu yazı hatta hayata küsücem birazdan :(

oz dedi ki...

Birilerinin, bu bilmem hangi ünlü yazar olursa olsun,'biri'leri hakkında, şu söyledir bu böyledir diyerek ahkam kesmesini anlayamamışımdır hiçbir zaman! Bu cüreti nerden bulurlar, kendilerini ne zannederler; ümit ederim çok satmak dışında, daha onurlu bir nedenleri vardır...

beenmaya dedi ki...

susmanın da pek çok nedeni vardır, zamanı sonra, anlattığı ve anlatmak istedikleri, isteyeceği...

susmak, eksik kalmak, yetmemek, sessiz ve sözsüz kalmak değildir sadece. pek çok şey barındırır yeri geldiğinde içinde. sadece anlayabilenin bildiği...

öykü dedi ki...

Ates bocegım

bılmıyorsun


bazen susarak ta sevılır.

matias dedi ki...

sessiz adamlar, kadınlar
gecmisileriyle dolup tasmıslar
kurtaralım derim;
iclerine tunel kazarak:)

Ateş Böceği dedi ki...

Elif Gize: Bazen susmak gerçekten zordur ve fakat ,susarak hiç bir şeyin çözülmeyeceğini hep test etmişizdir görmüşüzdür..Kavgadan kaçmak ,yada kendinle ilgili sıkıntılarını çözmek için iyi bir yöndemdir elbetteki susmam ancak hep susarak olmaz gibi geliyor ,çünkü : aşk susmayı kabul etmez gibi gelir bana en azından uzunca bir süre susamaz insan bir gün bir yerde mutlaka dile gelecektir her ne ise sustuğunuz..

Ateş Böceği dedi ki...

sufi:Ben genel de susan bir tipimdir ,ama güvensizlikten mi yada bazen konuşmaya değecek konular olmadığında mı ya da her ne ise ablam aşk susmayı kabul etmez ,hep susulursa sanki aşkın bir yanı hep eksik kalır bir gün bir yerde galir bizi bulur sanki..

Ateş Böceği dedi ki...

nil:Her zaman ki gibi tespitleri olağanca gü,zel ve keyifli.

sevgimle

Ateş Böceği dedi ki...

yalnızyakamoz :BNu aslında yere duruma kişiye göre değişir çünkü bazen dil durmaz ,çünkü yürek onu durdurmaz..

Ateş Böceği dedi ki...

novella / विश्व :Karşındaki'nin söyleyecek yeterince sözü yoksa da susar insan ..Bazen susmak elbette ki çözümün kendisidir ve fakat her ne yaparsan yap yürek susmaz bir şekilde söze döker içindekileri çünkü onca yazıyor olmamızın ,ve anlatıyor olmamızın bir sebebi olmalı

Ateş Böceği dedi ki...

Profösör:Kalp kalbi elbetteki bulur ,ancak susmak yerine göre duruma göre değişir ,susarız her birimiz farklı zamanlarda bence aşkın susmaya tahammülü yoktur.

Ateş Böceği dedi ki...

Godsyndrome:İşte demişya matah bir şey sanıyor insan karşısında ki susunca :)Her şeyi içinde yaşıyor diyor demek hımm sen kızdan hemen uzaklaş bence Moralin bozulmasın ,senin gibi şeker ,senin gibi güzel ,senin gibi tatlı bir insanın morali nasıl bozulur :) ayrıca bunun bir ben farkındayım ona göre

hoşgeldin

Ateş Böceği dedi ki...

adım adsız :Mutlaka onlarında bir şeyleri anlatmaları ve söylemeleri için bir sebebp vardır çok satmak belki kendi içlerinde egoları içindir ama ,hepsini suçlamak biraz sert bir yaklaşım olur çünkü : dünya üzerinde o kadar çok yazı yazıp tespitlerde bulunan insan varki hepsinin ,iyi kötü kendilerince onurlu bir sebepleri vardır çünkü yazı yazmak gerçekten hakkını vererek yazmak zordur ..

Ateş Böceği dedi ki...

beenmaya:Zamanı vardır işte insan bir zaman susabilir ,bir zaman katlana bilir bir süre sonra ya vazgeçer ya da konuşmak zorunda kalır ..Elbette susarakta sevilir ve fakar bir zaman sonra usanır çünkü aşk karşındakine anlatmaktır kendini ve kendini anlamaktır karşındakin de susarak konuşmayarak sadece insanın içindeki yalnızlık büyür sanki

Ateş Böceği dedi ki...

öykü :Bazen evet susarak sevilir

Ancak aşkın beklemeye tahammülü yoktur çünkü bazen gerçekten konuşmak gerekir sadece zaman önemli..Susmanında ,konuşmanın da bir zamanı mutlaka olmalı

Ateş Böceği dedi ki...

matias: Tünel kazmak bak hiç fana fikir değil peki tünelin sonunda ışık yoksa ne olacak :)