5 Haziran 2009 Cuma

YALANIN YÜKÜMÜ DAHA AĞIRDIR DOĞRU SÖZÜN MÜ ?


Özdemir Asaf derki ‘’ Bana öyle bir yalan söyle ki doğruluğu ömür boyu sürsün’’ .İnsan ne zaman yalan söyler.Günü kurtarmak amacıyla olabiliri mi .? Ya da hırstan ihtirastan kötülükten en çok ne zaman yalan söyleme ihtiyacı duyar. Bunların hepsinden söylenir tabiî ki. Ama insan en çok kaybetmekten korktuğunda yalan söyler. Kaybedeceğiniz ne ise yalanda o kadar büyük oluyor galiba.

Çocukken pembe yalanlarla kandırılmayı severdik. Beyaz sakallı bir dedin yılbaşlarında bize hediye getirdiğini söylediklerinde sabaha kadar oturup beklemediniz mi hiç. Yüzyıl uyuyan prensesin sevgilisine kavuşunca birden uyandığına inanmadık mı? Ta ki saatler 12. vurup prensesten külkedisine dönüşen kızın hikâyesini dinleyene kadar bu masalların ya da yalanların hepsiyle avuttuk kendimizi. Hiç kimse pembe yalanlardan vazgeçmez. Büyüdükçe şaşırmaz ve şaşırtmaz olduk sanırım. İnsanlar kendilerine yalan söylenmesinden mutlu bile olabiliyorlar. Gerçeklerin can yakan o bıçak sırtı keskinliğine dayanma gücü olmayanlar kendilerine yalan söylensin isterler. İşin kötü tarafı söylenen yalanların doğru olmadığına bile bile inanır başkalarını da inandırmaya çalışırlar.


İkili ilişkilerde özellikle başvurulan bir yöntemdir yalan. İnsan karşısında ki insanı kaybetmemek için her türlü yalanı gözünü kırpmadan hatta kendisini bile inandıracak derecede söyleye biliyor. Belki karışımızda ki insanda gerçeği ya da doğruyu duymaya hazır olmadığından yalancının mumu yatsıya kadar yanar mantığından hareketle söylediğimiz sözlerin gerçek olmadığı ortaya çıkana kadar o yalanla yaşar gideriz. Üzememek için üzülmemek için söyledik deriz. Böyle durumlarda doğru sözün yükü çok daha ağırdır.

Öleceğini bildiğiniz annenize doğruyu söylemek mi daha iyidir yoksa yalana başvurup kalan ömrünü umutla geçirmesini sağlamak mı?

Ya da işyerinizde küçük bir kaçamak yapmak istemişsinizdir. Sıkılmış ve bunalmışsınızdır olabilir elbette bu durumda ben eğlenmeye gidiyorum diye mi izin alırsınız yoksa hasta olduğunuzu mu söylersiniz (Annenizin de hasta olma olasılığı var tabiî ki )…

Sevgilinizi kaybetmek pahasına doğruyu söyleyen kaç yürek vardır. Hele de kendinizden bile çok seviyorsanız. Şimdi kendimi Sevgilime yalan söyleyecek durumda bırakmam ben diyenler olacaktır. Hangi insan dört dörtlüktür derim bende.


Birde yalanı meslek haline getirmiş insanlar vardır onlar ayrı bir durumdur. Dünya yansa umurlarında değildir bu tipler sadece yalanla yaşalar ve kendilerine inanılmasını beklerler. Karşısında ki insan çok iyi bilir ki yalan söylüyordur. Yinede sesini çıkartmaz Hani Can babanın şiirinde dediği gibi Bir gün bir yalan söyleyeceksen eğer bırak karşında ki sana güvendiği kadar inansın. Güvenilmeyecek bir insanda olsanız çevrenizdekiler eğer yinede her şeyinizle sizi seviyorsa seslerini çıkartmazlar.

Büyüdükçe kirlenen yozlaşan hayatta her gün her saniye yaşanan koca bir yalandan ibaret bir hal aldı
. Ömrümüzün bile yalandan olduğunu anladığımızda gerçekle yüz yüze kalırız ne yaptım ben bunca yaşıma kadar kocaman bir hiç cevabını alıyorsak. Gerçeğin yükü yalanınkinden daha ağır olur. Ve bu yükün bedeli bir ömürdür...

Bu yukarda bahsedilenlerin hepsi küçük yalanlardır ya da kendimizi avutma yollarıdır. Kime söylendiğine neye göre söylendiğiyle değişen yalanlar. Birde daha büyükleri vardır ki onlar iftiraya girer işte o zaman da yalanın yükü gerçeğinkinden daha ağır ve çekilmez olur. Dünyada olan çoğu kötülüğün sebebi haline gelir yalan. Nitekim öylede zaten dürüstlükten en çok bahsedenler en çok yalan söyleyenlerdir.
Dikkat edin etrafınıza bir insan en çok neden bahsediyorsa kendisinde eksik olan şey işte tamda odur…


Kimseyi yalan söylemek zorunda bırakmamak gerekir. Kim kendisine yalan söylenmesini ister ki demeyin. Bazen insanları öyle zor durum da bırakıyoruz ki ister istemez yalana başvuruyorlar şimdi soruyorum size bu tip durumlarda haklı olan yalanı söyleyen mi yoksa kendince doğruları yapan insan mı? Ya da böyle zamanlarda hangisinin yükü daha ağırdır doğru sözün mü yalanın mı ?

21 yorum:

Kadir dedi ki...

Yalan söylemek tabii ki kötü bir davranış türü, fakat hayatımıza o kadar yerleşmişki.. Kimi zaman korktuğumuz, kimi zaman önemsemediğimiz, kimi zaman da çıkarımız için yalan söylüyoruz...Bunlar pembe veya simsiyah yalanlar olabiliyor..Ama dürüst yaşamakta zor değil, sanırım bunu belli bir yaşa gelince idrak ediyoruz..Fakat kimi insanların karakterine öyle bir yapışmış ki vazgeçemiyor, huy haline getiriyor ve böyle yaşayıp gidiyorlar..Etrafındakileri kırmış, üzmüş, güvenini sarsmış umurlarında bile olmuyor..

Sanırım en çok yalanı üniversiteyken söylemişimdir. Genelde de anneme ve pembe yalanlardı. Sonra hepsi birer birer gün yüzüne çıktığında kimse üzülmedi..Zaman üzerlerini örtmüştü çünkü..

Bugra dedi ki...

Bu güne kadar insanların çoğunlukla anlık durumlardan sıyrılmak amacı ile yalan söylediğini gördüm. Ve evet, buna ben de dahilim. Ne olursa olsun uslanmıyoruz. Sonucunun, o an kar$ıla$abileceğimiz ihtimalden çok çok daha kötü olduğunu her seferinde görmemize rağmen vazgeçmiyoruz.. Pehh..

Birde Kadir'in söylediği gibi güven konusu.. Kli$e ama çok doğru, kaybetmek kolay kazanmak zor.. Zor.

Seyyah dedi ki...

bir de ne var Ateş böcüğüm biliyor musun? senin doğrularının karşındakinin yalanları olduğu durum ya da zaman.. doğru ve yalanın birbirine karıştığı an.. hem doğrunun hem de yalanın acıttığı zaman..

Büşra Bayram dedi ki...

yalanı meslek haline getirmiş insanlar tanıyorum.. Cidden üzücü bi durum :(
insana en çok koyan ndurumalrdan bi tanesidir yalan,bilirim..

Adsız dedi ki...

Son kalın sıyah cumle ne kadar dogru ...

atesinsesi dedi ki...

doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar

beenmaya dedi ki...

yalan sadece ertelemektir aslında. çünkü sonunda er ya da geç gerçeğe varılır hem de en ağır haliyle...

Bekir Birincioglu dedi ki...

Yalan herseye ragmen kötü birseydir, yalanin siyahi beyazi olmaz. Yalan söylemektense dogrulari söylemek en güzeli. Yalansiz yarinlar dilerim.

ELİF dedi ki...

Yalan söylediğini bile bile inanırız,nedense,
o kadar sevgiye sevilmeye açız ki...

sufi dedi ki...

"Sevda hiç yalan söylememişti"diye başlık atmıştım yazıma, senin yazını okuyunca herkesin bir şekilde yalan söylediğini anladım. Mesela hikaye uyduruyoruz, böyle bir şey yaşandı mı? Hayır!O zaman yazılanlar bir uydurma, yalan değil mi?Hikaye olunca mazur görülüyor da hayatın içinde insan bir şey uydurduğunda nasıl YALAN olabiliyor ki?Sevgilerimle.

Ateş Böceği dedi ki...

Kadir : Kimsöylemiyorki helede gençlik yıllarında tutunduğumuz daldır bizim yalan dürüstlük elbette çok iyi ama anladığım kadarıyla bu duruma ve kişiy göre çok değişiyor değilmi


Buğra : sonra o anlık durumlar içinden çıkılmaz bir hal aldığında yine ve yeniden yalan söylüyoruz sanırım .Güven insanın en zor teslim ettiği duygudur birini çok seversin ama güvenmek çok ayrıdır ve dediğin gibi gerçekten çok ama çok zordur...

Ateş Böceği dedi ki...

Nily : Doğruyla yalanın bir birine karıştığı anları saptamak biraz zordur ve insanın kime neye inanacağı noktasında başkalarının doğrularındansa kendine inanmayı tercih etmesi bu yalan bileolsa daha kolaydır :):)

sevgimle öperimmmmmm

Ateş Böceği dedi ki...

Hayal Meyal : İnsanı çok yaralar yalan ama söylemekten vazgeçmez .Başkası söylesin istemeyiz ama kolay söyleriz sanırım :):) Hıı birde meslek haline getirenler onların durumu çok acı..

Ateş Böceği dedi ki...

Dolunay :İnsan kendinde ne eksikse onu sıklıkla söyler dikkat et birileri eleştrirken hep olmak istedikleri doğrultuda eleştirirler kendilerinin yapamadığını başkası yapsuın isterler..

Ateş Böceği dedi ki...

atesinsesi :Hoşgeldin

Doğru söyleyeni kovarlar yancıyıda alırlar bu dünyanın düzeni böyle sanırım ..

Ateş Böceği dedi ki...

beenmaya :Erteliyoruz ve erteleniyoruz mayam gerçeğe varıldıkça dahada ağırlaşıyor yükümüz anı kurtarmak için söylediğimiz yalanlar sonrasında daha büyük dert açıyor başımıza

sevgilerimle

Ateş Böceği dedi ki...

Bekir birincioğlu:Yalan kötüdür ya kim söylemiyor kii malaeseff hep ve en kolay başvurduğumuz yoldur..

Ateş Böceği dedi ki...

Elif..den : heralde bu sihirli cümle sevgi açlıktanmı bunca yalan belkide

sevgilerimle

HOŞGELDİN

Ateş Böceği dedi ki...

Sufi :Evet o hikayelerin gerçek olmadığı belkide herkes tarafından bilindiği için bunlar acıtmayan yalanlar sanırım herkesin başvurduğu e kolaya kaçtığı yalanlar


Sevgilerimleee kocaman öperim

efsa dedi ki...

hayatımda bir kişiye gerçekten dürüst olmak istedim. benim hakkımda ciddi dusunup o yonde tavırları konusmaları oldugu için. oldum da. ama kaldıramadı.
O nedenle duymaktan haz etmeyeceği soruları da sormamalı insanlar.

ben her zaman dogru söylenmesinden yanayım.

Adsız dedi ki...

tevekkeli candan erçetin "dünyada ölümden başkası yalan" diyor ;)